Skip to main content

School is leuk. Als jeugdige leerling ervoer je dat wellicht niet zo, maar hoe vaak hebben de ouderen destijds wel niet gewaarschuwd dat je vooral van je school- en/of studietijd moet genieten, want voor je het weet is het voorbij? En gelijk hadden ze. Vaak denk je met weemoed terug aan de eindeloze vakanties, het liggen stoeien met de homies en het giechelen met je dushi’s. Of je studietijd, voor het eerst op jezelf, op kamers van 6 vierkante meter, die voor het laatst zijn schoongemaakt toen de kalde schottel nog werm waar, en gedeelde keukens waar als je niet oplet het eten zelf wegloopt. 4 keer per week naar de gallemiezen en daarna in vegetatieve toestand verkerend je tentamens om half 3 ’s middags missen. Of tijdens een uitwisseling naar het buitenland op schuine, gevaarlijke daken vozen met exotische lotgenoten, terwijl daaronder door goddeloze internationale medestudenten wiet en drank gedeeld wordt. Op kosten van de staat, uiteraard.

Vervolgens krijg je je papiertje in handen geduwd, maakt kekke foto’s met een raar hoedje op en heft het glas nog één keer de lucht in, met je maten van weleer. Daarna wordt er van je verwacht je te schikken naar het straffe regime van het kantoorwezen en de volwassen maatschappij. Uit met de pret. Op tijd slaapjes doen en de alcohol uitsluitend voor het weekend bewaren. Daar zijn in ieder geval je lever en je portemonnee blij mee.

Je kan ook het onderwijs in. Back to school. Maar ditmaal aan de andere kant van de klas. Op de plek waar zich jaren geleden een man of vrouw bevond die je verafschuwde, ontweek, bewonderde of andere werkwoorden die minder gepast zijn voor op deze site.
Nu ben jíj die persoon. Er zitten daar een aantal mensen die met één of meerdere van bovenstaande werkwoorden naar jou kijken. Gelukkig heb je in eigen hand welke dat zijn.

Doceren is leuk. Zo sta ik nu sinds 2012 in en rondom de provincie Limburg les te geven aan MBO, HBO, volwassenenonderwijs, bedrijven en particulieren. Met de grootst mogelijke plezier dat ik ooit in werk zou kunnen hebben.

Goed doceren is succesvolle kennisoverdracht. Ze moeten het niet alleen kopiëren, maar ook begrijpen en vervolgens kunnen toepassen in hun toekomstige carrières of hobby’s. Uiteenlopende geuren en kleuren, rangen en standen, mannen, vrouwen, 18 jaar, 78 jaar. Alles kan, en alles zit er ook. Lachend leer je beter. Mensen moeten op hun gemak zijn, zich vertrouwd voelen en het naar hun zin hebben. Dan staan ze open voor nieuwe input. Het begin van mijn les staat dan ook steevast in het teken van de glimlach. Die moet eerst verschijnen. Dan pas wordt er geleerd. Gelukkig helpen de studenten regelmatig een handje mee.

Een selectie hilarische, vertederende, opmerkelijke of gewaagde situaties: